
 

 

Frequently Asked Questions (FAQs) regarding K-12 Schools and COVID-19 

Note: CDC updated its guidance for K-12 schools on July 24, 2020. The CDC guidance includes 
an FAQ about reopening, and another FAQ for school administrators, teachers, and parents. 
Those interested in COVID-19 related issues in the school setting are encouraged to review the 
comprehensive guidance available at the CDC website. Nothing in the present document is 
intended to contract available CDC guidance at the national level. The intent of the present 
document is to provide more detailed guidance for stakeholders in Florida that may be needed in 
some circumstances.  

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

Q: Is universal testing of all students and staff at the beginning of the school year 
recommended? 

A: No. CDC guidelines advise against broad testing of everyone at the beginning of the school 
year.   

 

Q: Should schools conduct symptom screening each day to identify symptomatic children? 

A: Based on the best available evidence at the time, CDC does not recommend universal 
symptom screening (screening all students grades K-12) be conducted by schools.  

Rather, CDC recommends parents, guardians or caregivers should be strongly encouraged to use 
the Daily Home Screening for Students.  The Daily Home Screening for Students includes two 
sections: 

SECTION 1: Symptoms 

If the child has any of the following symptoms, this indicates a possible illness that may decrease 
the student’s ability to learn and may also put them at risk for spreading illness to others. Please 
check your child for these symptoms: 

 Temperature 100.4 degrees Fahrenheit or higher when taken by mouth; 
 Sore throat; 
 New uncontrolled cough that causes difficulty breathing (for students with chronic 

allergic/asthmatic cough, a change in their cough from baseline); 
 Diarrhea, vomiting, or abdominal pain; or 
 New onset of severe headache, especially with a fever. 

 
SECTION 2: Close Contact/Potential Exposure 

1. Had close contact (within 6 feet of an infected person for at least 15 minutes) with a 
person with confirmed COVID-19; OR 

2. Had close contact (within 6 feet of an infected person for at least 15 minutes) with a 
person under quarantine for possible exposure to SARS-CoV-2; OR 



 

 

3. Traveled to or lived in an area where the local, Tribal, territorial, or state health 
department is reporting large numbers of COVID-19 cases as described in 
the Community Mitigation Framework 

4. Live in areas of high community transmission (as described in the Community Mitigation 
Framework) while the school remains open. 

 

Q: In the school setting, how do we evaluate a sick student and how do we handle the 
isolation of a student sick with symptoms in Section 1? 

A: It is appropriate for school health staff to use the same form as parents, guardians, or 
caregivers use at home. Utilize the form with instructions given to the parents, guardians, and 
caregivers.  

 Students who develop any of the symptoms in Section 1 while at school should be placed 
in an isolation area separate from staff and other students and evaluated using the Daily 
Home Screening for Symptoms 

o School staff (e.g., workers, teacher aides, school health staff) who interact with a 
student who becomes ill while at school should use Standard and Transmission-
Based Precautions when caring for the student. 

o Students who are sick should go home or to a healthcare facility, depending on 
how severe their symptoms are, and follow CDC guidance for caring for oneself 
and others who are sick. 

 Students identified at school who develop any of the symptoms in Section 1 AND school 
health staff can determine that there is a YES or possible YES to any of the questions in 
Section 2, should keep the child in an isolation area and then sent home or to a healthcare 
facility if symptoms indicate a need for immediate evaluation: 

o If a school needs to call an ambulance or bring a student to the hospital, they 
should first alert the EMS and hospital staff that the student has symptoms 
consistent with COVID-19. 

o After the student leaves the isolation area, school staff who work in the isolation 
area should follow CDC’s guidance on Cleaning and Disinfecting your Facility. 

o Note: In developing plans for placing students with symptoms in an isolation 
area, schools should be mindful of appropriate safeguards to ensure that students 
are isolated in a non-threatening manner, within the line of sight of adults, and for 
very short periods of time. 

 Students with any of the symptoms in Section 1 and all NO answers in Section 2 should 
follow their school’s current illness management policy to minimize transmission to 
others, to optimize learning opportunities, and to allow for these symptoms to resolve (at 
least 24 hours without fever reducing medications or in accordance with existing school 
illness policy). 

 

Q: Who will do contact tracing of our students who test COVID-19 positive? 

A: The county health department (CHD) epidemiology teams have primary responsibility for 
contact tracing. CHD epidemiology staff may contact school administrators or school health staff 
to inquire about school-based outbreaks or regarding close contacts of a student diagnosed with 



 

 

COVID-19. While school nurses do not have primary responsibility for contact tracing, they may 
be able to assist CHD staff involved in contact tracing by providing information regarding class-
room cohorts, school gatherings, or other information helpful to the contact tracing investigation. 
As school health nurses become aware of students with laboratory confirmed COVID-19, they 
are encouraged to maintain information in a spreadsheet regarding close contacts of the student 
that could be shared later with CHD epidemiology staff, if requested.  

 

Q: If a student is identified as a COVID-19 case, will the school be notified? 

A: The CHD epidemiology team will conduct investigations of cases and notify schools when 
appropriate. In order to stay within the framework of HIPAA and the need to protect individual 
patient privacy, names may not necessarily be provided in every instance.  For example, if a 
child has chosen to attend school remotely, and has not attended the school facility during the 
infectious period, and no school attending contacts are identified, then the student’s identity may 
be withheld.  CHD epidemiology teams will work with schools on a case-by-case basis with 
respect to potential exposures and mitigation strategies, including communication strategies to 
the broader school community and parent groups. 

 

Q: If a child known to be COVID-19 positive attended class during the symptomatic phase 
of illness, what follow-up measures should occur? Should the school be closed, or the 
classroom? 

A: The response will vary depending on the circumstances. In most instances, a single case of 
COVID-19 in a school would not warrant closing the entire school. Community spread and how 
much contact the person with COVID-19 had with others, as well as when such contact took 
place, need to be considered. These variables should also be considered when determining how 
long a school, or part of the school, stays closed. If there is rampant spread of SARS-CoV-2 
within a school or if the school is the source of large outbreaks or further community spread, 
administrators should work with local health officials to determine if temporarily closing the 
school building is necessary. If schools adhere to CDC guidelines regarding classroom cohorting, 
and other prevention measures, then closures would likely be limited to a classroom or specific 
area of the building, rather than the entire school.  

 

Q: A student is sick either at home or school. How do we handle this and when can the 
student return to school upon exclusion?  

A: If the student/parent/caregiver or school health staff answers YES to any question in Section 1 
but NO to any questions in Section 2, the student would be excused/excluded from school in 
accordance with existing school illness management policy (e.g., until symptom-free for 24 
hours without fever reducing medications). 
 



 

 

If the student or parent or caregiver or school health staff answers YES to any question in 
Section 1 and YES to any question in Section 2, the student should stay home or be sent home 
from school. It is recommended that these children be referred for evaluation to their healthcare 
provider and possible testing. CDC strongly encourages local health departments to work with 
local school systems to develop a strategy to refer symptomatic individuals to an appropriate 
healthcare provider or testing site, if they can’t be seen by their usual health care provider.  
 

 Students who have been evaluated and received a negative COVID-19 PCR test result 
should be allowed to return to school once their symptoms have otherwise improved in 
accordance with existing school illness management policies. 

o Family members of this student should be excluded from school or work while 
the student is being evaluated and tested. Upon negative COVID-19 PCR test 
result for the student, family members may return to school or work, barring any 
symptoms consistent with COVID-19. 

 
 Students evaluated that have been diagnosed with COVID-19 by PCR test should stay 

home, isolate themselves from others, monitor their health, and follow directions from 
the county health department.  

o Family members of this student should be excluded from school or work while 
the student is being evaluated and tested. Upon positive COVID-19 PCR test 
result for the student, family members should monitor their health and follow 
directions from the county health department. 

 
o Students clinically diagnosed with COVID-19 (i.e. did not receive a COVID-19 

PCR test) should be permitted to return to school in line with current CDC 
guidelines for ending home isolation . These guidelines require that at least 10 
days have passed since the day of symptom onset, and that the student be free 
from fever for at least 24 hours without fever reducing medication, and that any 
other symptoms are improving. A negative test or doctor’s note should not be 
required for return to school.  

 
 

 
Q: How do we handle their siblings who live in the same home? 

A: Family members of a symptomatic student should be excluded from school or work while the 
student is home sick. They should home quarantine and be excluded for a potential 14-day 
incubation period unless further testing of the child with compatible symptoms rules out 
COVID-19. If the child with fever tests negative by PCR for COVID-19, then siblings without 
COVID-19 related symptoms are no longer considered contacts and can return to school. 

 

 

 



 

 

Q: If a student tests positive must everyone in the classroom be quarantined 

Close contacts of a confirmed case should self-quarantine for 14 days.  

Close contact is generally defined according to CDC guidelines as an ‘Individual who has had 
close contact (< 6 feet) for ≥15 minutes’. 

Data to inform the definition of close contact are limited. Factors to consider when defining close 
contact include proximity, the duration of exposure (e.g., longer exposure time likely increases 
exposure risk), and whether the exposure was to a person with symptoms (e.g., coughing likely 
increases exposure risk). 

Data are insufficient to precisely define the duration of time that constitutes a prolonged 
exposure. Recommendations vary on the length of time of exposure, but 15 minutes of close 
exposure can be used as an operational definition. Brief interactions are less likely to result in 
transmission; however, symptoms and the type of interaction (e.g., did the infected person cough 
directly into the face of the exposed individual) remain important. 

Therefore, this guideline should be used to determine who may have had ‘close contact’ with the 
confirmed case and determine the close contacts that should self-quarantine.   

One advantage of the cohorting strategy recommended by CDC is that it may limit exposures 
within discrete classroom settings, and limit mixing of exposures between different classrooms.   

As a practical matter, in most K-12 school settings, classroom space is limited and many students 
in the classroom would meet the definition of close contact. Operationally, it may be easiest to 
classify the entire classroom as close contacts.   

In some circumstances, however, merely being in the same classroom may not necessarily 
constitute close contact, particularly in large auditoriums or lecture halls.  Therefore, schools are 
encouraged to consider the particular circumstances when determining close contacts.  

For small classrooms with students sharing the same space throughout the school day, it is 
appropriate, and likely the most operationally feasible approach, to consider the entire classroom 
as close contacts.  

 

 


